mandag 24. juli 2017

Brann på utedoen...

I natt skjedde det som er alles skrekk. Det var årets varmeste dag, og ikke et vindpust. Vi hadde vært på besøk hos hyttenaboene om kvelden, og de kjente noe de karakteriserte som grillukt  Vi merket ikke noe.

Utover natta monterte jeg noen IKEA-kasser som jeg skrudde opp på veggen i stua. I det jeg gikk til sengs tenkte jeg på at vi i løpet av høsten må prøve å få råd til å satt inn en ekstra dør slik at vi har en rømningsvei i tilfelle det skulle begynne å brenne. Brann er min største skrekk, kanskje fordi jeg som fotograf har dekket noen branner?


I det jeg holdt på å sovne hørte jeg noe knitring som jeg først trodde kom av en hjort som gikk i de tørre greinene vest av hytta? Jeg har aldri sett hjort på tomta så jeg reiste meg opp og så plutselig flammene stå opp av taket på utedoen. Full panikk !!!

Jeg vekket Marianne og så forsvant jeg ut i bare trusa. Heldigvis sto det et 200 liters fat med regnvann som jeg hadde satt frem, da naboene skulle vanne, når vi var på ferie. Jeg kastet på vann, før jeg plutselig kom på at jeg selvfølgelig måtte hente brannslukkingsapparatet. Da var det slukket på få sekunder.


Fra jobben vet jeg at kompost kombinert med sommervarme er dårlig kombinasjon. Avfallshaugen vår på Norsk Gjenvinning må vannes på sommeren fordi temperaturen blir faretruende høy. Ser du i hallen vår så er det ofte at du ser at det ryker av haugen.

I vårt tilfelle var det nok en kombinasjon av lite brukt utedo med treflis og tørt papir. I løpet av natta tok det til å blåse kraftig fra nord, noe som er den veien vi hadde luftingen. Det var nok dette som gjorde utslaget. Det blåste så kraftig at Terje på neset sto opp på natta for å sjekke fortøyningen på båtene.

Heldigvis var vi på hytta, for ellers hadde det blitt stygt. Boden var ligger kloss i utedoen, og i boden var det både bensin og gass.

Man kan si mye om brann på en utedo, og både politiet og forsikringselskapet lo da jeg ringte de, og jeg ser helt klart komikken i det. Men, når alt kommer til alt, så er brann skremmende ente det er utedo eller noe annet. Spesielt en brann som starter på nattestid er skremmende.
Min eneste konklusjon er at Gunvor, vår kjære nabo i Barlindbotn, som døde i mai, passer på oss <3 Det var nok en grunn til at jeg ikke fikk sove.

Hva vi skal gjøre nå vet vi ikke. Utedoen var gull for oss, selv om har snurrebass i hytta. Jeg og Hedda brukte den jevnlig, og det samme gjorde mange av de som har besøkt oss. På ett eller annet tidspunkt må vi neste få satt opp en ny.
For å avslutte med noe litt hyggeligere- Her er kassene jeg monterte. Jeg synes det ble veldig fint.


Skilt innkjøpt på ferien. Passer godt hos oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar